مربی و والدین در شرایط استرس و نگرانی باید به کودک واقعیت را بگویند و آنان را در جریان وقایع گذاشته و راهکارهای درست به نواموزان آموزش داده شود.
ثریا پویافر موسس و مدیر پیشدبستان با بیش از ۲۵ سال سابقه و تجربه با بیان این مطلب گفت: “در این شرایط نمیتوان و نباید به کودک دروغ گفت و باید او را در حد درک خودش در جریان واقعیت گذاشت. زیرا این نوع مسائل شوخی بردار نیست. اگر کودک در مهد حضور دارد این وظیفه مربیان است که بچهها را راهنمایی کنند و آموزش بدهند و اگر هم در خانه هستند، والدین لازم است به این امر مهم توجه داشته باشند.”
این مربی و مدیر باتجربه که در استان اصفهان فعالیت میکند در ادامه تأکید کرد: “باید کودکان را با صدای موشک و ضدهوایی آشنا کنیم چرا که در کشور ما صدای آژیر نیست و آنان باید بدانند که در چنین مواقعی کجا پنهان شود و چه چیزهایی را باید آماده کرده و همراه خود داشته باشند تا از آسیب دور شوند. همچنین باید به کودکان یاداوری کنیم که کشور ما مقاوم است و این قدرت را دارد که جلوی دشمن را گرفته و پیروز شود. به این ترتیب به آنان امید داده و از ترس بچهها کم میشود.”
او در ادامه یادآور شد که ما موظف هستیم یک سری آموزشها را در حد درک و فهم بچهها به آنان بدهیم. وی در همین ارتباط گفت: “برای مثال میتوان به کودکان یاد بدهیم که با بالش، پتو و یا تشک در مکانی در گوشه دیوار برای خود پناهگاه درست کنند و سریع زیر آن پنهان شوند. همچنین مکانهای خطرناک را به آنان معرفی کنیم و یادآور شویم که به این مکانها نروند و یا در زمان شنیدن صداهای تیراندازی در کجاها پناه گرفته و پنهان شوند.”
پویافر در پایان خطاب به مربیان در باره ترس بچهها به خاطر در معرض خطر بودن آنان و اعتماد به نفس دادن به کودکان افزود: “به نوآموزان یاد بدهیم که شنیدن هر صدای شلیک و گلوله و بمب به منزله این نیست که به ما آسیب رسیده و اتفاقی برایمان خواهد افتاد. باید به آنان گفت ما باید سریع و به موقع پناه گرفته و به نقطه امن برویم. البته این امکان هم وجود دارد که به ما آسیب بخورد، اما اینطور نیست که با هر صدای گلوله و موشک حتما ما آسیب می بینیم. کمک به دیگران، امدادرسانی و باز کردن راه برای رفت و آمد آمبولانسها و خودروهای آتشنشانی از جمله وظایف همه ما است.”